ZAKŁAD MASARSKI SMAKI GARWOLINA
Sklep online wyroby lokalne z tradycja na rynku od 1989r.

ZAKŁAD MASARSKI WIŚNICCY
Jesteśmy firmą rodzinną. Działamy na rynku od 1989 roku, głównie terenie województwa mazowieckiego.
Wszystko robimy z myślą o smacznym jedzeniu. Tworzymy produkty, które cieszą podniebienia naszych bliskich, a także i Klientów.
Nasi klienci degustują nasze wyroby i mówią, że przypominają im smaki z dzieciństwa. Stąd się wzięła nazwa naszej firmy Smaki Garwolina.
Działalność firmy to przede wszystkim produkcja wędliniarska. Niewątpliwym atutem jest wdrożony i sprawnie funkcjonujący system HACCP, który gwarantuje wyroby wysokiej jakości.
HISTORIA POWSTANIA FIRMY SMAKI GARWOLINA
Historia powstania zakładu masarskiego Wiśnickich (dziś Smaki Garwolina) zaczyna się w roku 1989. Założycielem firmy był Bogdan Wiśnicki (masarz z wieloletnim doświadczeniem), który od podstaw zaczynał budowę firmy. Przez prawie 30 lat działalności rozwijał swój zakład masarski, która dzisiaj bardzo dobrze prosperuje i zdobyła uznanie dużej ilości stałych Klientów.
Głównym założeniem Bogdana Wiśnickiego była produkcja mięsa i wędlin takich jakie sam chciałby jeść (bez obaw o zdrowie, a jednocześnie ze smakiem). Dlatego jako główny wyznacznik produkowanych wędlin ustawił stosowanie wyłącznie naturalnych przypraw oraz ograniczenie do minimum dodatku fosforanów i glutaminiany sodu.
Kolejnym etapem była inwestycja we własne zaplecze surowcowe. Stąd budowa własnej chlewni. Obecnie hodowanych jest tam jest ok. 2000 sztuk trzody chlewnej. Dzięki zastosowaniu odpowiednich ras hodowlanych uzyskał tuczniki, z których surowiec mięsny jest najwyższej jakości.
W roku 2017 pieczę nad zakładem przejął syn Bogdana i Haliny – Arkadiusz Wiśnicki. Ma on zamiar nie tylko kontynuować działalność Ojca ale również ją rozwijać, aby móc zadowolić stale zmieniające się potrzeby klientów. Jedna na pewno się nie zmieni: ma być naturalnie, świeżo i ze smakiem.
MAMY WŁASNĄ CHLEWNIĘ
Dzięki własnej hodowli tuczników możemy zaoferować mięso najwyższej jakości. Własna hodowla zapewnia nam 80% zapotrzebowania na surowiec rzeźny. Pozostałe 20% pochodzi od hodowców, z którymi mamy zawarte wieloletnie kontrakty na dostawę żywca wieprzowego.
MODERNIZACJA ZAKŁADU POPRZEZ INSTALACJĘ PANELI FOTOWOLTAICZNYCH I UKŁADU ODZYSKU CIEPŁA
Redukcja kosztów produkcji poprzez wykorzystanie energii ze źródeł odnawialnych i zmniejszenie oddziaływania na środowisko
Grupy docelowe: Głównymi odbiorcami produktów są podmioty zajmujące się handlem mięsem i wędlinami
Koszt przedsięwzięcia netto 367 858,74 zł
Wartość dofinansowania z UE 183 929,37 zł
Efekty: w ramach przedsięwzięcia zakupiono nowoczesne urządzenia zapewniające wysoką jakość i bezpieczeństwo produkcji oraz wykonano instalację fotowoltaiczną, która wpłynie na wykorzystanie OZE i ograniczenie emisji zanieczyszczeń.
KONTROLA I BEZPIECZEŃSTWO
Czynności przedubojowe i poubojowe nadzoruje i sprawdza urzędowy lekarz weterynarii, który rejestruje otrzymane wyniki. Pozwala to kontrolować jakość surowca korzystnie wpływać na otrzymanie bezpiecznego, powtarzalnego wyrobu. Wszystkie nasze produkty są pełnowartościowe, zdrowe i smaczne.
HANDEL WŁASNYMI WYROBAMI
W naszej ofercie znajduje się około 100 gatunków wędlin i wyrobów wędliniarskich a także pełen asortyment mięsa wieprzowego, wołowego i drobiowego.
Realizujemy również zamówienia indywidualne. Zaopatrujemy restauracje, domy weselne, stołówki szkolne.
WSPÓŁPRACA
Zgodnie z przyjętą strategią działania, ciągle udoskonalamy i rozbudowujemy linie produkcyjne, wprowadzamy nowości. Skupiamy się również na rozwijaniu sieci dystrybucji.
Zapraszamy do smakowania naszych wyrobów, a także współpracy!
WŁASNE SKLEPY FIRMOWE
Posiadamy sieć własnych sklepów firmowych położonych w Garwolinie, Pilawie, Rykach oraz Warszawie. Własny transport pozwala nam na pełną kontrolę i zachowanie odpowiedniego systemu chłodzenia podczas transportu z zakładu do sklepu i z powrotem.
WYSOKA JAKOŚĆ
Głównym celem naszego przedsiębiorstwa jest wysoka jakość produkowanych wyrobów i zadowolenie naszych Klientów. Produkcja opiera się na sprawdzonych, tradycyjnych recepturach inspirowanych kuchnią domową. Wszelkie zastosowane rozwiązania zostały przystosowane do wymogów Unii Europejskiej oraz norm weterynaryjnych i sanitarnych.
SKUP I TRANSPORT
Stała współpraca z hodowcami zapewnia nam ciągłość dostaw i odpowiednią jakość oraz klasę odbieranego surowca.
PRODUKCJA ZAKŁADOWA
Produkcja zakładowa wynosi ok. 10 ton/tydzień. W zakładzie ubija się około 200 sztuk trzody chlewnej tygodniowo, która stanowi surowiec do rozbioru i produkcji. Prócz mięsa wieprzowego rozbierane są ćwierci wołowe i cielęce. Tygodniowa wielkość rozbioru wynosi około 12 ton, zaś produkcji przetwórczej około 10 ton.