Sezon grillowy rozpoczęty. Majówka 2019 już za nami. Nie była zbyt ciepła, ale my Polacy lubimy grillować. Jednak pogoda ma spore znaczenie, jeśli chodzi o ilość sprzedanych kiełbas, karkówek, kaszanek itp. Ale teraz będzie coraz cieplej więc jeszcze uda nam się nie jedną kiełbasę przygotować:).

Każdy z nas na pewno był na niejednym grillu. Jest to świetna okazja do spędzania czasu na świeżym powietrzu w gronie znajomych, rodziny. Jaką kiełbasę wybrać na grilla, bo nie każda się nadaje. Najlepiej zapytać w sklepie, gdzie kupujemy – która będzie najlepsza.

Jeden z największych grzechów kiełbas produkowanych masowo w Polsce – słony smak, który wynika nie tylko z bezpośredniej zawartości soli, ale również z wszelkiego rodzaju dodatków zwiększających wydajność i podnoszących smak. Niestety nie widzimy innej możliwości oceny poziomu soli jak sprawdzenie jej organoleptyczne. Cóż – po prostu trzeba kupić kawałeczek kiełbaski na próbę bądź zapytać sprzedawcę, która najlepsza. Warto kupować kiełbasę na grilla w zaprzyjaźnionym sklepie, gdzie już mamy przetestowane różne rodzaje i wiemy która smakuje nam najbardziej.

Kiełbasa na grilla musi mieć nieco tłuszczu, który wytapiając się sprawi, ze stanie się ona soczysta. Tłuszcz jest de facto kluczowy – jeśli będzie go za mało, kiełbasa będzie za sucha. Jeśli za dużo – tłusta, zapychająca i nieatrakcyjna wizualnie.

Czy wiesz, że zawsze masz prawo zobaczyć pełny skład produktu (który nawiasem mówiąc, powinien być widoczny przy towarach sprzedawanych na wagę na etykiecie z ceną – z reguły go jednak nie ma). Sprawdzając skład kiełbasy powinniśmy eliminować te kiełbasy, które posiadają: substancje zwiększające wydajność – difosforany (E450) trifosforany (E451), karagen (E407) skórki wieprzowe, błonnik bambusowy lub pszenny (zapychacz), białko roślinne sojowe. Kiełbasa nie powinna tez zawierać koszenili (E120) – jej barwa powinna być naturalna. Pamiętaj również, że jeśli kiełbasa zawiera gluta (czyli glutaminian monosodowy, który jest wzmacniaczem smaku) to może cię po niej suszyć. Warto również zwrócić uwagę na to, czy kiełbasa jest wyprodukowana z mięsa oddzielanego mechanicznie. Oprócz kiełbas musimy także pamiętać o dobrym doborze innych pokarmów. Jeżeli jest to grill z pełnoletnimi osobami to najlepszym dodatkiem oczywiście będzie piwo. Nie ma lepszego połączenia niż kiełbasa, pieczywo i piwo.

X

ZAPISZ SIĘ NA NEWSLETTER

Będziesz otrzymywać powiadomienia o RABATACH, NOWOŚCIACH, PROMOCJACH