Produkty regionalne, ekologiczne są droższe. Wyższa jakośc wyrobów, surowców musi mieć przełożenie na wyższą cenę. Nie da się za grosze wyprodukować dobrej wędliny.
Wyrobów SmakiGarwolina nie kupisz w hipermarketach
Nie ma nas w hipermarketach, bo nie da się produkować poniżej kosztów. Nie da sie zrobić dobrej szynki bez wysokogatunkowego mięsa. Dlatego też naszych wyrobów SmakiGarwolina nie znajdziesz w hipermarketach. Chcemy się „trzymać” wysokiej jakości i z tym być zawsze kojarzeni. Wypracowaliśmy to przez lata, w szczególnosci mój Ojciec Bogdan, który pracował latami na swoją markę. Chcę utrzymać ten poziom jakości i dobrego smaku.
Świadomość konsumentów i tak jest zdecydowanie większa niż kiedyś. Ale kiedyś nie było tych wszystkich tanich, łatwo dostepnych w jednym miejsciu produktów.
Polacy kupują najtańsze mięsne wyroby
Polacy jeśli chodzi o jedzenie nadal często kupują najtańsze wyroby. Nie ma dla nich znaczenia czy wędlina pochodzi od lokalnego producenta czy jest wysokiej jakości. Wędlina to wędlina. Czy kupi ją w sklepie firmowym czy w hipermarkecie to nieistotne. Ważne by była „smaczna”, nie śmierdziała i kosztowała jak najtaniej.
Nadal cena stanowi wyróżnik. Nie interesuje nas co jest w środku, jaki dana szynka ma skład.
Polacy wolą kupować dobra luksusowe widoczne gołym okiem jak samochód, dobry ciuch. Zawartość lodówki nie jest wystawiona na publiczny osąd, tego nie widać, więc po co przepłacać.
To kolejne utrudnienia dla Polaków – wybrać się do sklepu mięso-wędliny, by kupić dobry polski lokalny produkt.