Jakość mięsa wieprzowego znacznie się poprawiła w ostatnich latach. Polska wieprzowina ma obecnie znacznie mniej sodu, mniej cholesterolu i kalorii. Posiada korzystną porcję kwasów tłuszczowych nasyconych do wielonienasyconych.Dostarcza dobrze przyswajalne żelazo.
Wieprzowina ma znacznie mniej sodu (0,35-0,58 g/kg) w porównaniu z drobiem (0,77 g/kg) czy z wołowiną (0,74 g/kg). Ma mniejszą zawartość cholesterolu (0,54 g/kg) niż mięso królika (0,7 g/kg) czy mięso drobiowe (0,58 – 0,74 g/kg).
Wieprzowina pod kątem proporcji kwasów omega-6 do omega-3 wypada korzystniej niż drób. Dla wieprzowiny stosunek tych kwasów wynosi 10:1, natomiast mięso drobiowe ma 20:1.
Najwiecej żelaza jest w karkówce (6,25 mg/100g), a jego przyswajalność na poziomie 20-50%, z kolei w szpinaku jest go 3,57 mg/100g, a jego przyswajalność wynosi jedynie 1-2%.
Wieprzowina to również cenne źródło witamin zwłaszcza E, B1, B6.
Mięso wieprzowe jest idealne w codziennej diecie. Przez ostatnie lata wartość wieprzowiny uległa znacznej poprawie, zwłaszcza mięsność wieprzowiny jest wyższa średnio 57% mięsa w tuszy. Jest to efekt systematycznej pracy nad poprawą mięsności tuczników.